Қазіргі заманғы астық ақтау қоймаларының технологиялық ерекшеліктері
Қазіргі заманғы астық ақтау қоймаларының технологиялық ерекшеліктеріДәріс мақсаты Ауылшаруашылық өсімдіктерін сақталатын негізгі қоймалармен танысу. Негізгі сұрақтар мен қысқаша мазмұны: 1 сұрақ: Астық сақтайтын қоймалар. 2 сұрақ: Элеваторлар (технологиялық ерекшеліктері) 1 сұрақ: Астық сақтайтын қоймалар. Астық сақтайтын қоймалардың түрлері. Сақтау тәсілдеріне байланысты астық сақтайтын қоймаларды келесі типтерге жіктейді: закромные, мұнда астықты жеке сиымдылықтарда сақтайды; еденді, мұнда астықты көлденен немесе иілмелі еденде, ал тұқымдық астықты көлденен еденде сиымдылықты сақтайды. комбинирленген, астықты үйме күйінде еденде немесе шанақта сақтайды. шанақты, мұнда астық жеке шанақтарда сақталады. Астық сақтау қоймаларының типтік жобаларын әртүрлі сиымдылыққа жасайды. Сақтау тәсілдері немесе қоймалардағы астық үйіндісінің биіктігі. Астық сақтау қоймаларын рациональды қолданып және арзандату үшін оның сиымдылығын толығырақ қолданып, үйіндінің биіктігін максимальды көтеру керек. Ылғалдылығы 14% құрғақ тұқымдық астықты астықтың өңгіштігін және өсу энергиясын сақтау үшін үйме күйінде еденде немесе шанқтарда биіктігі 2…3 м болатындай сақтайды, қаптарда қат-қабат биіктігі 6-8 қатар сақтайды. Астық сақтау қоймаларының механикалық құрал-жабдықтары. Астықты тиеу, түсіру және тасымалдау үшін астық сақтау қоймаларында келесі стационарлы және қозғалмалы механикалық құрал-жабдықтар жатады:
2 сұрақ: Элеваторлар (технологиялық ерекшеліктері) Элеватолар деп механизирленген астық сақтау қоймасын атайды. Элеваторларды астықты сақтау үшін үлкен сиымдылықтарда салады. Элеваторлар ылғалдылығы 14…15% аспайтын астықты сақтайды. Элеваторларды көтергіш деп атайды өйткені мұндағы негізгі машина элеватор-көтергіш болып табылады. Нориядан басқа элеваторларды конвейерлермен, иірліктермен, астық тазалағыг машиналармен сепараторлармен жабдықтайды. Өз өзін бақылау сұрақтары 6.3.1 астықты сақтау тәсіліне байланысты астық сақтау қоймаларын қандай типтерге жіктейді? 6.3.2 Астық сақтау қоймаларында астықты тиеп-түсіру және өңдеу үшін қандай механизмдерді қолданады? 6.3.3 Элеватор деп қандай астық сақтау қоймаларын атайды? Ұсынылатын әдебиеттер тізімі 3.Ауэрман И.Я. Технология хлебопекарного производства.- М.: Пищ промышленность, 2003.- 416с.
8.Нестерин М. Ф., Скурихин И.М. Химический состав пищевых продуктов.- М.: Пищевая Промышленность, 1979.- 248с. 9.Цыганова Т.Б. Технология хлебопекарного производства.- М.: Профобриздат, 2001.- 428с. Скачать |