Өсімдік шаруашылығы азық-түлігінің негізгі түрлері
Өсімдік шаруашылығы азық-түлігінің негізгі түрлеріДәріс мақсаты Өсімдік шаруашылығы азық-түлігінің негізгі түрлерімен таныстыру. Негізгі сұрақтар мен қысқаша мазмұны: 1 вопрос: Өсімдік шаруашылығы азық-түлігінің негізгі түрлері. Өсімдік шаруашылығы азық-түлігінің негізгі түрлері: дәнді, бұршақты, майлы, қант қызылшасы және т.б. ауылшаруашылық дақылдары. Химиялық құрамы бойынша дәнді 3 топқа бөледі: ақуызға, майға крахмалға бай. Бірінші топқа құрамында орташа есептегенде 70-80% көмірсу және 10-15 % ақуыз бар астықты жатқызады. Мысалы қарақұмық. Екінші топқа құрамында 25-30% ақуыз және 50-55% көмірсу бар бұршақ дәнді-дақылдарын жатқызады. Үшінші топқа май дәнді-дақылдары жатады. Құрамындағы майдың мөлшері 25-35%, ал ақуыз 20-40%. Астықты қолдану аймағына байланысты классификациялайды. Астықты ұндық, жармалық, техникалық эәне себуге арналған деп жіктейді. Ұн алу үшін бидай мен қара бидай дәнін сондай-ақ азған мөлшерде жүгері, тары және күріш дәндерін қолданады. Жармалық дәнді-дақылдарға тары, қарақұмық, күріш, арпа, сұлы, ас бұршақ, бидай жатады. Техникалыққа – тары, май дәнді-дақылдары, қара бидай және т.б. Өз өзін бақылау сұрақтары. 1.3.1 Химиялық құрамы бойынша астықты қандай топтарға жіктейді? 1.3.2 Ұн алу үшін қандай дәнді-дақылдарды қолданады? 1.3.3 Жарма дәнді-дақылдарына қандай дәнді-дақылдар жатады? 1.3.4 техникалыққа қандай дәнді-дақылдар жатады? Ұсынылатын әдебиеттер тізімі: 1. Ауэрман И.Я. Технология хлебопекарного производства.- М.: Пищ промышленность, 2003.- 416с.
6. Нестерин М. Ф., Скурихин И.М. Химический состав пищевых продуктов.- М.: Пищевая Промышленность, 1979.- 248с. 7. Цыганова Т.Б. Технология хлебопекарного производства.- М.: Профобриздат, 2001.- 428с. Скачать |